Меѓународна научна конференција „Од Газа до Скопје – Натан, пророк на сабатството во историјата, литературата и филозофијата“

Во периодот од 10-12 јули 2018 година во просториите на Македонската академија на науките и уметностите во организација на Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија и Еврејската заедница во Република Македонија а со партнерство од Центарот за студии за сефардско наследство „Ј.Р. Елаечар“, Центарот за ладино култура „Моше Давид Гаон“, Министерството за надворешни работи на Држава Израел и фондацијата „Матанел“ беше организирана научна конференција на тема „Од Газа до Скопје – Натан, пророк на сабатството во историјата, литературата и филозофијата“.