Еврејската заедница во Стоби


Оваа видео приказна започнува со најстарата еврејска заедница која живеела во Стоби и синагогата која датира од 3 век п.н.е, продолжува со највредното нешто што со себе го понеле во новиот дом во тогашната Отоманска Империја– Тората, артефакт кој потекнува од Шпанија, а изложен е во Меморијалниот центар на Евреите од Македонија. Видеото завршува со синагогата Бет Јаков во Скопје која всушност го покажува континуитетот на еврејската заедница која успеала да опстои и покрај сите трагедии.


Секоја помош од Ваша страна е повеќе од добредојдена.

Донирајте за да продолжиме со успешната работа и едукација

MK EN