Концерт „Kleztango and Beyond“ на Дуо Тренев & Вајс


На 14 јули, на платото на Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија се одржа концерт на Клезмер музика насловен како Kleztango and Beyond во изведба на дуото Trenev & Vajs. Концертот беше во организација на Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија во соработка со Дирекцијата за култура и беше дел од овогодинешната програма на манифестацијата Скопско културно лето.
Кleztango and Beyond е името на албумот во кој кларинетот и хармониката, два најдобри пријатели во светската музика, градат музички дијалог. Хармониката го претставува смеењето, воздишките и ги прати гласните звуци од кларинетот со меки, кристално јасни и ритмички разиграни мелодии. Тренев и Вајс се посветуваат на две прекрасни музички варијации – танго и клезмер и разиграно ги компонираат нивните заеднички мелодии. Во април 2019 година нивниот деби албум е издаден од Лотус Рекордс. Летото 2019, ново создадениот бенд учествуваше на интернационалниот фестивал за Хармоника во Виена, како и на турнеи во Источна Европа и Северна Америка.
Мориц Вајс – кларинет и бас кларинет
Кларинетистот и композитор Мориц Вајс (роден во 1996 во Фирстенелд), покрај неговите студии по класична музика во Виена, се посветува на светскиот жанр „Клезмер и Yiddish Music“, слави голем успех на националните и меѓународните бини со сопствените ансамбли (Триото Мориц Вајс и Дуото Тренев и Вајс). Како композитор го врти вниманието кон себе пред се со своето дело „Vocal Klezmer Sounds“ (за инструментален ансамбл и хор). Во 2018 година тој го основаше здружението „Styrian Klezmer Connection“ , платформа за Клезмер и Јидиш музика во Штаерска. Тој е дел од програмата за стипендии на клезмер фестивалот Клец Канада (Монтреал), како и во програмата за финансирање НАСОМ на Министерството за надворешни работи во Австрија. Како гостин музичар, збогатува бројни ансамбли и ЦД – снимки. Пред кратко е награден за неговото музичко дело со наградата Моргенштерн од покраинтата Штаерска.
Иван Тренев – хармоника
Македонскиот хармоникаш и композитор Иван Тренев е роден 1993 година во Штип. Со музика започнува да се занимава уште од најрана возраст и веќе на 8 годишна возраст ја освојува и својата прва награда на државниот натпревар во Скопје. Oсновното и средното музичко образование ги завршува во родниот Штип, а за тоа време успешно зема учество на повеќе државни и интернационални натпревари во Република Северна Македонија и во странство. Својот прв солистички концерт го оддржува на 16 годишна возраст.
По завршувањето на средното образование заминува за Грац, Австрија. Таму ги завршува додипломските студии во 2015, а во 2019 магистрира на Универзитетот за музика и драмски уметности Грац. Соработува со повеќе композитори и премиерно изведува повеќе од 30 композиции за хармоника. Со проектите во кои е актвиен издава 6 албуми и настапува редовно во Европа и северна Америка. За неговиот уметнички ангажман може слободно да се каже дека „не познава граници“. Иван е активен не само на полето на современата музика, туку и на полето на танго музиката, латино-американската музика, балканската, ориенталната како и клезмер музиката.
Тој е ко-основач на здружението за поддршка на клезмер културата „Styrian Klezmer Connection“, стипендијант е на Министерството за култура на Република Северна Македонија како и на престижната „Azrielli Scholarship“ во рамките на „KlezKanada“.

Секоја помош од Ваша страна е повеќе од добредојдена.

Донирајте за да продолжиме со успешната работа и едукација

MK EN