Европски денови на еврејска култура 2023 - Денови на отворени врати


Во пријатна атмосфера во амфитеатарот на Арт Центарот ги одбележавме „ Европски денови на еврејска култура 2023 - Денови на отворени врати“ и „Европските денови на културнотo наследство“.
На овогодинешните Европски денови на еврејска култура Еврејската заедница, учествува по 17 -ти пат со настан врз зададената тема „Спомени“ .
Публиката имаше можност да ја проследи музичко драмската изведба на книгата „Стенограми“, од Мориц Романо.
Драматизација и режија: Снежана Конески Русо
Актери: Петар Горко и Снежана Конески Русо
Пијано: Андреј Наунов
Баритон: Ернес Ибраимовски
Тенор: Игор Гиевски
Сопран: Гонца Богоромова Краповски
Алти: Тереза Талеска Лазовска и Елвира Шорко
Публиката имаше можност да ја погледне и изложбата „Верските обичаи и културната традиција на македонските Евреи – раскажувања низ предмети и фотографии“ од авторката Лилјана Лазаревска Мешковска
Изложбата опфаќа предмети кои се поврзани со еврејската религија, а со тоа и со културата која произлегла од неа. Во оваа изложба се претставени 16 предмети преку кои можеме да го следиме не само религискиот живот, туку и празниците поврзани со него, начинот на празнување и културата што ја донеле Евреите со себе при нивното населување на овие простори. Изложбата е надополнета и со фотографии, прикажувајќи го семејниот живот, животот во заедницата и културните особености кои датираат од периодот на 20 и 21 век и ѝ даваат живот и динамичност на изложбата.
Од 19.09 изложбата ќе може да се погледне на вториот спрат во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија до крајот на ноември.

Секоја помош од Ваша страна е повеќе од добредојдена.

Донирајте за да продолжиме со успешната работа и едукација

MK EN