Европски денови на културното наследство 2019, тема: „Уметност и забава“Заедничка иницијатива на Советот на Европа и Европската комисија 23 – 29 септември 2019


ПРОГРАМА

23 септември

12:00 ч. Музеј на Република Македонија Отворање на манифестацијата и изложбата „На маргините на Скопскиот регион – сакрални објекти и рурална архитектура“, во организација на Центарот за културно и духовно наследство Каламус Музеј на тетовскиот крај Посета на Боговинско Езеро и предавање за историско-географските обележја на културниот предел

19:00 ч. Музеј д-р Никола Незлобински, Струга Отворање на изложбата „Калеидоскоп - 2019 РЕЛАЦИИ“ од авторите Александра Костадиновска и Игор Таневски во фоајето на Центарот за култура Браќа Миладиновци во Струга, како дел од соработката со Музејот на град Скопје во рамките на Museum Link

20:00 ч. Музеј на град Скопје Отворање на изложбата „Дијалози“

23 – 27 септември ХАЕМУС Центар за научно истражување и промоција на културата Концептуална изложба „Skopje ByzArt - историја, уметност, традиција, искуство“ поставена во Капитол мол

24 септември

11:00 ч. Музеј Демир Капија Промоција на ДВД изданието „Етнолошки документарни филмови од Музејот на Македонија 1997-2015“ Најмал етно-музеј во светот, с. Џепчиште, Тетовско Отворање на изложбата „Керамиката, вековна традиција на Македонецот“

11:00 ч. Музеј на тетовскиот крај, Тетово Изложба на фотографии од борците на Третиот партизански одред од Тетово и Тетовско

19.30 ч. Народен музеј Велес Отворање на Самостојна ликовна изложба на академскиот сликар Тони Чатлески – Чатле во Ликовен салон Велес

24 – 26 септември

Филозофски факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и НУ Национална галерија на Република Македонија Конференција „На крстопат на културните идеи: Македонија, Балканот, Југоисточна Европа - наследство, менаџмент, ресурси“ во Охрид

25 септември

11:00 ч. Музеј на Република Македонија Ревија на етнолошки документарни филмови

20:00 ч. НУ Музеј Куманово Промоција на етно-документарниот филм „Мека душа за тврдо железо“ на авторите Надица Петковиќ и Валентина Илиевска, во Занаeчиски дом Куманово Музеј на тетовскиот крај, Тетово Отворен ден за посета на сите музејски поставки

19:00 ч. Меморијален центар на холокаустот на Евреите од Македонија Проекција на македонскиот филм ЈАЗОЛ во режија на Кирил Ценевски,по сценарио на Славко Јаневски

19:00 ч. Музеј-галерија Кавадарци „Симфонија во есен“, отворање на изложбата на слики – масло на платно на Ружица Јосифовска

10:30 ч. НУ Археолошки музеј на Република Македонија – Музејска едукативна работилница „И јас можам“ Активности со лицата со аутизам, АДХД и Асперегов синдром од здужението „Во мојот свет“

26 септември

Музеј на тетовскиот крај, Тетово Посета на културниот предел Беловишни водопади“ и предавање за историско-географските обележја на локалитетот НУ Музеј Куманово Детска креативна работилница „Сподели богатство – игри од минатото“, во Меморијалниот центар Пелинце Завод и музеј Прилеп Работилница во рамките на проектот „Нов настан-почитување“, со деца и младинци со телесен инвалидитет

26-27 септември

19:00 – 21:00 ч. НУ Музеј Куманово Ревија на етно-документарни филмови во продукција на НУ Музеј Куманово, во Занаетчиски дом Куманово

27 септември

12:00 ч. Национална галерија на Република Македонија Ликовно-едукативна работилница „Уметнички рефлексии“ Влезот во галеријата е слободен во текот на целиот работен ден Музеј на Република Македонија – плато 17:00 ч. Базар на ракотворби 20:00 ч. Музејска забава Музеј на тетовскиот крај, Тетово Посета на христијански и исламски верски објекти проследена со предавања за истите Посета на археолошкиот локалитет Стенче и предавање за локалитетот во селското

27 – 28 септември

Локален археолошки и историски музеј „Теракота“ - Виница Учество на „ Денови на македонските музеи“ во Крива Паланка

28 септември

18:00 ч. Музеј на Западна Македонија во НОВ, Кичево Отворање на изложбата посветена на Исмаил Кемали

28 – 29.09. НУ Музеј Куманово Ликовна работилница „Мотивите од народното творештво од Кумановско“ со ученици од гимназијата Гоце Делчев

23 – 29.09

Најмал етно-музеј во светот, с. Џепчиште, Тетовско Промоција на книгите „Исповед“ и „Лебот наш насушен“ на авторот Симеон Златев – Моне Слободен влез за посета на Неолитско село Тумба Маџари Конзеваторски центар Скопје Слободен влез за посета на црквата св. Спас и постојаната поставка Национална галерија на Република Македонија Изложба „Рефлексии на оп и поп уметноста врз македонските уметници во периодот 1960-90“ во Мала станица

1 октомври

11:00 ч. Завод и музеј Битола Едукативна креативна работилница "Ние во музеј", со учениците со попреченост од Кочо Рацин во Магаза

2 – 4 октомври

9:30 ч. Завод и музеј Битола 8-ма Меѓународна конференција на СЕК (Симпозиум на етнолози и конзерватори од поранешните Ју републики) во хотел Епинал, Битола

4 октомври

13:00 ч. Завод и музеј Битола Изложба на тактилни слики од колекцијата на НУ Завод и музеј Битола во Магаза

6 октомври

11:00 ч. Завод и музеј Битола Изложба на детски цртежи од училиштето Сандра Дениско Арт, со хорот Ѕвончиња – „Учиме за нас" во Магаза

9 октомври

Музеј на Република Македонија „Нашите 15!“ - одбележување на 15-годиштниот јубилеј на Форумот на словенските култури

15:30 ч. Поглед одблизу на Форумот на словенските култури – под водство на д-р Андреја Рихтер, директор

17.30 ч. Отворање на изложбата „Нашите 15“

17.45 ч. Коктел

Слободен влез од 23 до 29 септември 2019 година во сите музеи што земаат учество во манифестацијата, освен во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и НУ Археолошки музеј на Република Македонија. Во Националната галерија на Република Македонија, влезот ќе биде слободен само до 12:00 ч. во погоре наведениот период.


Секоја помош од Ваша страна е повеќе од добредојдена.

Донирајте за да продолжиме со успешната работа и едукација

MK EN